HATAY’DAN KAHRAMANMARAŞ GERÇEĞİ
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçe merkezli asrın felaketi depremini hep beraber yaşadık.
Bu depremlerden en çok etkilenen iller ise Kahramanmaraş’ın yanı sıra Malatya, Adıyaman, Hatay ve Gaziantep’in Nurdağ ve İslahiye ilçeleri oldu.
Depremin üzerinde 9 ay geçmesine rağmen bir türlü deprem bölgesi illere ve ilçelere gitme imkanım olmadı.
Kahramanmaraş Merkez’de yaşantımı sürdürdüm ve buradaki çalışmaları gördüm ve gözlemledim.
Pazar günü bir dizi ziyaret ve temaslar için gittiğim Hatay’ı deprem sonrası görme imkanım oldu.
Hatay’ın depremden sonraki halini görünce depremde yaşadığım o ağır tramvayı tekrar Hatay’da yaşadım.
Kahramanmaraş’ta yapılanları hiç beğenmiyoruz, işler yavaş ilerliyor, bakanlar hiçbir yatırım yaptırmıyor, yapmıyor, Belediye başkanları sadece laf üretiyor diye eleştirenler önce gidip Hatay’a bakmalılar ve görmeliler.
Ben gittim gördüm ve Hatay’da işlerin gerçekten ağır aksak ilerlediğini gördüm.
Hala şehir merkezinde yıkılmayı bekleyen binalar, yıkılan binaların molozları, yollar kaldırımlar berbat bir şekilde.
İşyerleri yok denecek kadar az.
Sanki hiç çalışma yapılmamış gibi öyle duruyor. Sanki bir harabe görüntüsünde.
Sanmayın ki Hatay Defne Hastanesini 2 ayda yapıldı, Hatay hızlıca toparlanma içerisinde, hiç öyle fotoğraflarda görüldüğü gibi değil.
Ben Kahramanmaraş’ta yapılan çalışmaları gördükçe hani 10 yılda toparlanamayız diyoruz ya, İşte Hatay, Kahramanmaraş’a göre 20 yılda toparlanamaz.
Kahramanmaraş Hatay’a göre çok çabuk toparlanma süreci yaşıyor.
Gerçekten Kahramanmaraş’ta Milletvekilleri ve Belediye Başkanları çok iyi çalışıyorlar. Toparlanma sürecini çok iyi yönetiyorlar.
Buradan başta Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör, Türkoğlu Belediye Başkanımız Osman Okumuş, Pazarcık Belediye Başkanımız İbrahim Yılmazcan, Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın ve Afşin Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Güven ve diğer ilçe Belediye Başkanlarımız toparlanma sürecini birlikte hareket ederek çok iyi değerlendirdiler ve değerlendirmeye de devam ediyorlar.
10-15 günde bir Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör Başkanlığında tüm İlçe Belediye Başkanları toplanarak gelinen nokta hakkında bilgilendirmeler ve yapılacaklar hakkında da görüş alışverişinde bulunuyorlar.
Bu sayede Kahramanmaraş Hatay’a göre çok çabuk toparlanıyor.
Kahramanmaraş’ta kurulan çadırlar ne zaman kalkacak, bu konteynerlerden ne zaman kurtulacağız derken hızlı bir sürecin ardından kalıcı konutlar hak sahiplerine verilme aşamasına gelindi.
Ben diyorum ki artık kendimizi eleştirmeyi bırakalım, yapılan ve yapılacak işlere odaklanalım. Her kesim kendi işini yapmaya odaklanırsa işler zamanında ve çok çabuk bitirilir.
Bunun örneğini depremden önce gördük. Ne gördük. Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör, Kanlıdere Köprüsü ve Tevfik Kadıoğlu Köprülü Kavşak’ın bitirileceği tarihi belirlemiş ve sayım atik koyarak geri sayım başlatmış ve bu iş belirlenen süreden önce bitirilmişti.
İşte bu sadece bir iki örnek, bunun gibi nice işler zamanında bitirildi ama ne hikmetse Kahramanmaraş halkı görmüyor, görmediği gibi yapılan işleri de eleştiriyoruz.
Depremden önce ihalesi yapılan ve inşaatına başlanan fakat deprem sonrası yarım kalan işlere tekrar başlanmasını dahi eleştiriyoruz.
Neden biliyor musunuz eleştirmek en kolay yol.
Belediye Başkanlarımızı eleştirmek yerine yapıcı olalım ki hizmetler aksamadan yürüsün.
İnşallah ilerleyen günlerde Malatya ve Adıyaman’a gider oradaki izlenimlerimizi de buradan okuyucularımızı bilgilendiririz.
İyi Günler..